Met de magnetische basis kun je eindeloos veel designs gebruiken en ermee spelen. Maar wat als je de magnetische basis gewoon als spel mogelijkheid op zich zou nemen. Hoe tof is het om het Ikea DÜKTIG keukentje te gebruiken als één groot magnetische ontdekkingsveld.

Je hebt niet veel nodig om met onze magnetische basis sticker aan de slag te gaan. Je kunt het aanschaffen in een (voordeliger) professioneel pakket, of als losse sticker. Je gebruikt de sticker door deze op de achterkant van het Ikea DÜKTIG keukentje te plakken en de rest komt vanzelf. Je kunt de magnetische basis sticker zien als ‘de koelkast’, en de magnetische designs als ‘de magneten’. Dit betekent dus dat je eigenlijk alle magnetische spullen die je op school of in de opvang hebt kunt gebruiken op de magnetische basis sticker. Hoe gaaf is dat!

We geven je graag drie spel-ideeën om te spelen, ontdekken en leren met (magnetische) dieren.

Zoek de juiste dieren, of maak je fantasie dier, met de magnetische dieren van MagnetiBook (Janod)

magnetische basis ikea duktig keukentje

Wellicht is het niet helemaal gebruikelijk om particulier speelgoed aan te schaffen voor je professionele instelling, maar er is zoveel leuks in omloop. Wat dacht je van deze grappige en leerzame magneten van het merk Janod? Ze horen thuis in het MagnetiBook ‘Dieren’ en je kunt er maar liefst 10 verschillende dieren mee maken.

Je kunt je kleuters de dieren laten maken zoals ze horen, dus de voorpoten van de tijger, de kop van de tijger, en de achterpoten van de tijger. Zo leren ze heel herkennen en zelfs kleuren en patronen in verband te leggen.

Maar moedig ook vooral je kleuters aan om een fantasie dier te maken. Hoe grappig is een giraffen kop (+ nek), voorpoten van een tijger en de achterpoten van een varkentje te maken. En laat ze maar met een grappige en originele naam komen voor hun eigen creatie.

je kunt de Janod Magnetibook Dieren (of één van de andere gave magnetische sets) hier makkelijk aanschaffen:

Welk voer krijgt welk dier?

magnetische basis ikea duktig keukentje

Heb je zelf andere dieren magneten? Dan kun je deze uiteraard ook gebruiken voor de magnetische basis voor het Ikea DÜKTIG keukentje.

Je kunt de kinderen vragen om het juiste eten aan het juiste dier te geven. Wij hebben hiervoor de magnetische fiches gebruikt, die er in veel verschillende kleuren zijn. Wij kochten 100 gekleurde magnetische fiches bij Credu.

De kinderen hebben zelf bepaald welke kleur wat was. De gele fiches waren stro (voor het varkentje en het paard), de groene fiches waren gras en bomen voor onder andere de koe, de giraffe en het schaapje. Alle blauwe fiches gingen naar de olifant, want dat was water. En ga zo maar door. Laat vooral de kinderen eerst zelf voedsel aan de kleuren fiches toewijzen. Je kunt ze natuurlijk stimuleren in de ‘juiste’ richting, maar je zult verbaasd zijn over hoe goed de meeste kleuters deze opdracht kunnen doen.

Welke kleur is welk dier?

magnetische basis ikea duktig keukentje

Met dezelfde gekleurde fiches kun je natuurlijk ook de kinderen, kleur laten bekennen. Welk dier heeft welke kleur? Of… plak alle roze fiches bij alle roze dieren. Kun jij de oranje fiches leggen bij de oranje dieren?

En sommige dieren hebben natuurlijk meer dan maar één kleur. Kunnen de kinderen ook de andere kleuren herkennen en benoemen?

Zoals je ziet, de opties met de magnetische basis zijn eigenlijk eindeloos.

Meer inspiratie blogs lezen?

We begrijpen dat de magnetische basis voor het Ikea DUKTIG keukentje natuurlijk een mooi begin is. Maar soms wil je ook de voorkant van het keukentje aanpassen. Daarvoor hebben wij nog wat andere leuke blogs geschreven.


Zo lees je hier hoe je een mooi boho DUKTIG keukentje maakt, of wat dacht je van 15x roze keukentjes inspiratie. Of liever wat monochrome hack ideeën voor het Ikea DUKTIG keukentje? Die vind je allemaal hier.

Leg snel de magnetische basis (sets) in je winkelmandje: